Dokumentin utopiat

Dokumentin utopiat – Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1944-1989
Jari Sedergren ja Ilkka Kippola

Dokumentin utopiat on on läpileikkaus elokuvallisen dokumenttikulttuurin viidestä vuosikymmenestä.

Sodan jälkeen propagandasta vapautuneet kamerat loivat kuviksi ulkopoliittisen rinnakkaiselon ja sisäpolitiikan kuohut, jälleenrakennuksen ponnistukset ja sotakorvaukset. 1950-luvulla filmille kiinnittyivät kasvun ja hyvinvoinnin modernit utopiat.

Perinteinen lyhytelokuva kuoli 1960-luvulla, ja tyhjiön täyttivät mm. television radikalisoituva ruutu ja kansainvälistyvä dokumenttikulttuuri. 1970-luvulla ammattimaisen dokumenttielokuvauksen käyttövoimaksi valjastettiin elokuvatuki, valtionpalkinnot ja festivaalijulkisuus. 1980-luvun dokumenttielokuvan ohjelmiin kuuluivat kokemuksen, muistin ja historiallisen ajan elementit. Kirja on suomalaisen dokumenttielokuvan perushistoria, joka sopii myös oppikirjaksi.

Elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren ja Ilkka Kippola työskentelevät tutkijoina Kansallisessa audiovisuaalisessa arkistossa. He ovat aiemmin julkaisseet teoksen Dokumentin ytimessä – Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1904-1944 (SKS 2009).

Osta kirja

dokumentinutopia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s