Suomalainen kartano

Suomalainen kartano – Kustavilaisen ajan säätyläiselämää
Riitta Koskinen

Vapaudenajan aateli oli kuuluisa hyvästä maustaan ja arvosti elämän nautintoja. Niistä halusivat päästä osallisiksi myös nouseva porvaristo ja virkamieskunta, jotka rakennuttivat itselleen kartanoita 1700-luvulla.

Omaleimaisesti suomalaisen kartanotyypin loi Turun kaupunginarkkitehti Christian Friedrich Schröder, joka suunnitteli 1700-luvun loppupuolen tärkeimmät suomalaiset kartanorakennukset. Schröderin ajan edistysaskelia asumismukavuudessa olivat muun muassa kaksinkertaiset ikkunat ja uudenlaiset huonetyypit.

Suomalainen kartano esittelee kuusi Schröderin suunnittelemaa kartanoa eteläisessä Suomessa. Kirjassa vieraillaan Fagervikin, Teijon, Lapilan, Nuhjalan, Saaren ja Paddaisten kartanoiden upeissa rakennuksissa ja puutarhoissa sekä kerrotaan kartanoissa vietetystä elämästä, kuten arkipäivästä Fagervikin ruukinkartanossa, joulunvietosta Nuhjalassa ja häistä Paddaisissa.

Teos pohjautuu Riitta Koskisen uraauurtavaan tutkimukseen Schröderin kartanoarkkitehtuurista sekä kartanoiden yksityisarkistoiden kätköistä löytyneisiin dokumentteihin. Katja Hagelstamin valokuvien ansiosta teos on esteettinen elämys, joka antaa virikkeitä vanhoista rakennuksista, puutarhoista ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille.

Riitta Koskinen (s. 1968) filosofian tohtori, joka työskentelee tutkijana ja tietokirjailijana sekä Glorian Antiikin kolumnistina. Hänellä on restaurointi- ja sisustusliike Turussa.

Osta kirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s