Syksyn uutuudet 2017

Syksy on tiedon aikaa

SKS:n syksy tuo mukanaan ainutlaatuista luettavaa. Esittelemme alla kohokohtia uutuuskirjojemme joukosta, kaikkiin teoksiimme voi tutustua verkkokaupassamme osoitteessa www.finlit.fi/kirjat.

Haluatko pysyä perillä uutuuskirjoistamme ja kirja-aiheisista tapahtumistamme? Tilaa uutiskirjeemme, tai seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä.

Hyviä lukuhetkiä!


kalle_paatalo
Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä
Ritva Ylönen

Kalle Päätalo on lähes myyttinen hahmo – työn, omillaan pärjäämisen ja rehellisyyden perikuva. Lukijat ja media loivat Päätalosta tuhkimotarinan sankarin, ja tätä käsitystä Päätalo itsekin vahvisti Iijoki-sarjassaan. Mutta millainen oli mies myytin takana? Millaisista asioista ja tunteista laveasanainen kirjailija vaikeni? Ennen nousua yleisön ja median lemmikiksi kirjailijan elämään kuuluivat karmea lapsuus, rankka lama-aika tukkijätkänä, sota haavoittumisineen, repivätahtinen siviilielämä sekä sitkeä pyrkimys kirjoittajaksi. Ritva Ylösen ainutlaatuinen elämäkerta muuttaa betoniin valetulta tuntuneen kuvan Päätalosta.
Ilmestyy syyskuussa.


summan_tarina
Summan tarina
Jussi Jalonen

Summassa helmikuussa 1940 käyty taistelu ratkaisi talvisodan lopputuloksen. Eri lähtökohdista sotaan joutuneet miehet kävivät yhdessä läpi torjuntavoiton ja rintaman murtumisen ja jakoivat kolmen kuukauden ajan yhteisen todellisuuden taistelukentillä. Äärimmäiset kokemukset muokkasivat miehiä – läsnä olivat elämänhalu ja selviytymisen ilo, pelko ja tuska, kuolema ja tappaminen. Miltä tuntui rintamakarkuruus tai asetoverin kuolema? Jussi Jalosen teos on paljastava kuvaus siitä, millaista on olla sodassa.
Ilmestyy syyskuussa.


miten_lauluni_syntyvat
Miten lauluni syntyvät?
Toim. Eetu Kauppinen

Mistä laulut syntyvät? Kuinka lauluntekijäksi tullaan? Millaista on lauluntekijän arki? Moniääniseen teokseen on työstään ja musiikistaan kirjoittanut yhdeksän lauluntekijää, jotka ovat kaikki omassa tyylilajissaan tunnustettuja ja aktiivisia taiteilijoita: Asa, Chisu, Jouni Hynynen, Samae Koskinen, Jarkko Martikainen, Iisa, Olavi Uusivirta, Maija Vilkkumaa ja A. W. Yrjänä.
Ilmestyy elokuussa.


Soturit
Soturit – Assassiineista samuraihin
Karolina Kouvola

Keitä olivat Lähi-idän mystiset assassiinit? Kärsivätkö temppeliherrat post-traumaattisesta stressistä? Miksi matkamiehen tuli varoa kauhistuttavia tugeeni-kuristajia yöpyessään vanhan Intian valtateillä? Kirja esittelee mystisiä soturikulttuureita tuhannen vuoden ajalta ympäri maailman. Se kertoo, miten myytteihin ja rituaaleihin kietoutuneet soturiheimot syntyivät, ja millaista oli elämä historian pelätyimpien taistelijoiden joukossa.
Ilmestyy elokuussa.


kirjan_kasvot
Kirjan kasvot – Sata vuotta suomalaisia kirjankansia
Ville Hänninen

Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja ja ajatuksia jostain jo miltei unohtuneesta. Monia teoksia ei tahtoisi ajatellakaan muussa muodossa kuin siinä itselle rakkaimmassa. Tuntematon sotilas ei tuntuisi samalta hengettömällä elokuvakannella, ja Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? olisi suorastaan lukukelvoton ilman kannen reikää. Kirjan kasvot -teos esittelee kirjankansitaidetta sadan vuoden ajalta.
Ilmestyy elokuussa.


propagandaa_ita_karjalaan
Propagandaa Itä-Karjalaan
Helena Pilke

Suomi miehitti Itä-Karjalan syksyllä 1941. ”Orjuutetun Karjalan maan” asukkaista alettiin heti kasvattaa kunnon kantasuomalaisia, ja elämän Suomessa vakuutettiin olevan kaikin tavoin rikkaampaa ja onnellisempaa. Helena Pilkkeen kirja tuo esiin Suomen sotilashallinnon varjoon jääneet toimet Suur-Suomi-ideologian kyllästäminä vuosina, ja kertoo myös valistajien omista, tähän asti vaietuista kokemuksista.
Ilmestyy elokuussa.


kirkkohistoria_suomi_kansi.indd
Uusi Suomen kirkkohistoria
Markku Heikkilä ja Simo Heininen

Uusi Suomen kirkkohistoria esittelee suomalaisen kristinuskon tuhatvuotisen historian keskiajasta nykyhetkeen. Havainnollisesti kirjoitettu ja runsaasti kuvitettu teos perustuu uusimpaan tutkimukseen Suomen kirkon vaiheista. Reformaation merkkivuonna ilmestyvä teos on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kristinuskon vaikutuksesta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Ilmestyy elokuussa.


vaietut_ja_vaiennetut
Vaietut ja vaiennetut – Karjalankieliset karjalaiset Suomessa
Anneli Sarhimaa

Karjalan kieli ja karjalankielisten oikeudet on sivuutettu Suomessa aivan viime vuosiin saakka. Miksi karjalan kielestä on vaiettu ja miksi sitä on vähätelty? Miten nyky-Suomessa tulisi tukea karjalan kielen puhujia, jotta heidän ei enää tarvitsisi vaieta omalla kielellään? Teos on ensimmäinen kokonaisvaltainen esitys Suomessa kotoperäisestä karjalankielisestä väestöstä.
Ilmestyy syyskuussa.


puna-armeijan_sotasaalis
Puna-armeijan sotasaalis
Hannu Takala

Talvisodan päätyttyä luovutettuun Karjalaan jäi suurin osa evakkoon lähteneiden omaisuudesta. Osa esineistä tuhoutui pommituksissa, mutta suurin osa oli jäljellä, kun puna-armeija ja uudet asukkaat eri puolilta Neuvostoliittoa siirtyivät Kannakselle ja Laatokan Karjalaan. Puna-armeijan sotasaalis – Karjalan kulttuuriomaisuuden ryöstö 1939-1941 kertoo, mitä talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle jääneelle suomalaisomaisuudelle tapahtui.
Ilmestynyt.


etunimikirja.jpg
Etunimikirja
Minna Saarelma-Paukkala

Tunnetko 2000-luvulla syntyneen Siirin, Fransin tai Väinön? Viime vuosina moni suomalainen lapsi on saanut uusvanhan nimen sadan vuoden takaa. Toisaalta nimenanto on paljon aiempaa yksilöllisempää. Nyt suosittuja ovat myös uudet kansainväliset nimet, kuten Erin, Isla, Luka tai Noel. Etunimikirja kertoo, miltä suomalaisten etunimet näyttävät tänä päivänä, ja kuinka omaperäistä tai kansainvälistä nimistömme on.
Ilmestyy syyskuussa.


ruokakalevala
Ruoka-Kalevala
Toim. Jani Kaaro

Suurimmat herkut, mummolan muistot ja arkiset hetket ruokapöydän ääressä – Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kirja kokoaa yhteen suomalaista ruokaperintöä samassa hengessä kuin Elias Lönnrotin keräämä Kalevala kansanperinnettä yli 180 vuotta sitten. Teoksessa pääsevät ääneen erityisesti tavalliset suomalaiset, jotka ovat jakaneet muistonsa. Lisäksi ruokatarinansa kertoo novellimuodossa kahdeksan suomalaista kaunokirjailijaa: Juha Hurme, Virpi Hämeen-Anttila , Juha Itkonen, Rosa Liksom, Enni Mustonen, Outi Pakkanen, Salla Simukka sekä Pajtim Statovci.
Ilmestyy lokakuussa.


presidentinlinna
Presidentinlinna
Toim. Rauno Endén

Presidentinlinna, loistelias valtiollisten juhlallisuuksien näyttämö täyttää 200 vuotta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Kirjan asiantuntija-artikkelit ja upeat kuvat peruskorjauksen jälkeisestä linnasta kertovat ainutlaatuisen kiinnostavan tarinan Linnan monivaiheisesta elämästä, sen arjesta ja unohtumattomista juhlista kristallikruunujen loisteessa.
Ilmestyy syyskuussa.


viipurin_hopeat
Viipurin hopeat
Marketta Tamminen

Viipurin hopeat esittelee viipurilaista hopeasepäntyötä sekä hopeamestareiden ja heidän oppipoikiensa vaiheita. Ainutlaatuisten hopeaesineiden kiehtovat tarinat ovat osa suomalaisen taidekäsityön historiaa ja Viipurin kulttuurihistoriaa. Marketta Tammisen tekstiä täydentävät yli 150 esinekuvaa ja luettelot viipurilaisista kultasepistä ja heidän oppipojistaan.
Ilmestyy lokakuussa.


enkeleita_tyopoydalla
Enkeleitä työpöydällä
Terhi Utriainen

Juuri nyt enkelit kiinnostavat ihmisiä kovasti, ja enkeleitä käsitteleviä kirjoja ja muita enkelituotteita ilmestyy markkinoille tiuhaan. Millä tavoin nykymaailmassa on mahdollista uskoa enkeleihin? Tätä kysymystä uskontotieteilijä, etnografi Terhi Utriainen lähti selvittämään tutustumalla suomalaisiin ihmisiin, joiden elämässä enkelit ovat läsnä.
Ilmestyy lokakuussa.


place_de_finlande
Place de Finlande
Louis Clerc

Suomen Pariisin-suurlähetystö ”Suomen aukiolla” eli Place de Finlanden laidalla on itsenäisen Suomen ensimmäisiä edustustoja. Pariisista Suomelle on auennut merkittävä näköala maailman tapahtumiin. Place de Finlande – Suomen Pariisin-suurlähetystön historia toimii kurkistusaukkona Suomen ja Ranskan suhteisiin ja Suomen ulkopolitiikkaan itsenäisyyden alusta aina 1990-luvun alkuun saakka.
Ilmestyy lokakuussa.


mielen_rajoilla.jpg
Mielen rajoilla – Arjen kummat kokemukset
Toim. Marja-Liisa Honkasalo ja Kaarina Koski

Mielen rajoilla tarkastelee arkiymmärryksen ylittäviä, kummina pidettyjä kokemuksia ja niiden tulkintoja. Teoksen aineistona ovat suomalaisten kirjeet, joissa he kuvaavat erikoisia kokemuksiaan kuten vainajien kohtaamisia, avun ja varjeluksen saamista, outoja valoja ja ääniä, ennenäkyjä, ja kuolemanrajakokemuksia. Teos purkaa näihin liittyvää vaikenemisen kulttuuria ja kysyy, miksi näistä kokemuksista keskusteleminen tai niiden tutkiminen on yhteiskunnassamme niin latautunut asia.
Ilmestyy elokuussa.


vanha_liitto.jpg
Vanha liitto – Kovien huumeiden käyttäjät 1960-1970-lukujen Helsingissä
Toim.. Heini Kainulainen, Jenni Savonen ja Sanna Rönkä

Niin kutsuttu Vanha liitto aloitti kovien huumeiden käyttönsä 1960–70 lukujen huumeaallon nosteessa. Näiden ikääntyneiden käyttäjien ja ex-käyttäjien haastatteluihin pohjaava teos kuvaa kovien huumeiden käyttäjien elämää ja heihin kohdistettua kontrollia. Samalla kirja valottaa erään marginaaliryhmän syntyä rakennemuutoksen ja lähiöistymisen puristuksessa. Tieteellinen tutkimus Vanhan liiton sukupolvesta tarjoaa uuden, käyttäjien omiin kokemuksiin perustuvan, näkökulman ensimmäisen huumeaallon aikaisiin tapahtumiin.
Ilmestyy lokakuussa.


Yhteiskuntaetnologia
Yhteiskuntaetnologia
Outi Fingerroos, Niina Koskihaara, Sanna Lillbröända-Annala ja Maija Lundgren

Etnologiset tutkimusmenetelmät kiinnostavat enenevässä määrin myös muiden tieteenalojen tutkijoita. Yhteiskuntaetnologian fokus on ajankohtaisessa, tällä hetkellä Suomessa eri yliopistoissa tehtävässä yhteiskuntaetnologisessa tutkimuksessa. Kirjassa nostetaan esille yhteiskuntaetnologisen tutkimuksen teon ja tutkimusaiheiden valinnan monitasoisuus. Artikkelikokoelma on tarkoitettu sekä oppikirjaksi että ajankohtaiseksi tieteelliseksi puheenvuoroksi yhteiskuntaetnologisen tutkimuksen ydinkysymyksistä.
Ilmestyy syyskuussa.


helsinki_finlands_innovative
Helsinki – Finland’s Innovative Capital
Marjatta Bell ja Marjatta Hietala

Lavishly illustrated,  Helsinki – Finland’s Innovative Capital  tells how a small, rocky seaport in remote Finland developed, within two centuries, into an innovative centre, the home of world famous architects, designers, musicians and scientists and the seat of some of the leading high-tech centres.
Released in August.


laulut_ja_kirjoitukset.jpg
Laulut ja kirjoitukset – Suullinen ja kirjallinen kulttuuri uuden ajan alun Suomessa
Kati Kallio, Tuomas M. S. Lehtonen, Senni Timonen, Irma-Riitta Järvinen ja Ilkka Leskelä

Miten reformaatioajan oppineet käsittivät suomalaisen rahvaan tavat ja laulut – olivatko ne pakanuutta, taikauskoa, katolista hapatusta, vaiko kaikkia yhtä aikaa? Minkälaisista vanhoista lauluista ja keskiajalla kunnioitetuista pyhimyksistä rahvas piti kiinni? Missä kulkee rukouksen ja loitsun raja? Tutkimus avaa uusia näkymiä oppineiden ja rahvaan sekä suullisten ja kirjallisten kulttuurien suhteisiin.
Ilmestyy syyskuussa.


kulttuurisuunnittelu.jpg
Kulttuurisuunnittelu – Kaupunkikehittämisen uusi näkökulma
Toim. Maunu Väyrynen ja Antti Wallin

Kulttuurisuunnittelu, cultural planning, on maailmalla jo pitkään käytetty kaupunkikehittämisen malli, joka tekee nyt tuloaan Suomeen. Se perustuu laajaan käsitykseen kulttuurista elämäntapana, paikallisten yhteisöjen osallistumiseen ja hallinnon sektorirajojen ylittämiseen. Kulttuurisuunnittelu tarjoaa vaihtoehdon ylhäältä ohjatulle, instituutiovetoiselle ja välineelliselle ”luovan kaupungin” kehittämiselle. Päämääränä on paikallisiin identiteetteihin perustuva, reilu ja joustava kehittäminen.
Ilmestyy lokakuussa


sukupuoli_ja_vakivalta.jpg
Sukupuoli ja väkivalta – Lukemisen etiikkaa ja politiikkaa
Toim. Sanna Karkulehto ja Leena-Maija Rossi

Sukupuolitettu ja seksuaalinen hyväksikäyttö sekä muu fyysinen väkivalta ovat näkyviä ilmiöitä tämän vuosituhannen kulttuurissa. Etenkin naisruumis on – niin elävänä kuin kuolleena – nykykulttuurin teksteissä ja kuvastoissa monenlaisen hyväksikäytön ja väkivallan kohde. Teos tarkastelee sukupuolittunutta väkivaltaa monitasoisena nykykulttuurin ilmiönä. Analyysin kohteena ovat muun muassa scifi- ja komediasarjat, runot ja nationalistiset blogikirjoitukset.
Ilmestyy lokakuussa.


Tutustu koko valikoimaan verkkokaupassamme

www.finlit.fi/kirjat

Tilaa tästä uutiskirjeemme

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s