Kevään uutuudet 2018

Kevään kirjat tulevat!

Puutarhojen historia, suomalainen loitsuperinne, antiikin roomalainen yhteiskunta, feminismin myytit ja kulttuurivaikuttajien ylioppilasaineet. SKS:n kevään uutuuskirjat johdattavat lukijan moniin kiinnostaviin aiheisiin.

Tutustu kevään kirjojen katalogiin >

Haluatko lisätietoja uutuuskirjoistamme ja tapahtumistamme? Tilaa uutiskirjeemme, tai seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä.

Kaikki teoksemme löytyvät verkkokaupastamme www.finlit.fi/kirjat.

Poimintoja kevään kirjoista


loitsujen_kirja.jpg
Loitsujen kirja
Marjut Hjelt

Loitsujen kirja vie lukijan maagiseen aikaan, jolloin enteiden tarkkaileminen ja loitsiminen kuuluivat suomalaisen kansan arkeen.
Esivanhemmillamme oli loitsuvarasto lähes joka lähtöön: loitsuilla sytytetään tai kylmennetään rakkaus, parannetaan sairauksia, torjutaan varkaita, suojellaan kotieläimiä ja vaikutetaan sääilmiöihin.
Suomalaisella loitsuperinteellä on yhteisiä piirteitä myös muinaisten kulttuurien kuten Egyptin ja Mesopotamian maagisen tradition kanssa.
Ilmestyy tammikuussa.


noin_10_myyttiä.jpg
Noin 10 myyttiä feminismistä
Maryan Abdulkarim ja Eveliina Talvitie

Maryan Abdulkarim ja Eveliina Talvitie. Kaksi suomalaista naista. Kaksi erilaista elämää. Kaksi ikäpolvea. Molemmilla on kova pää ja samankaltaisia ulkopuolisuuden kokemuksia. Molemmista tuli isona feministi.
Abdulkarim ja Talvitie ovat kohdanneet paljon sitkeästi eläviä feminismiin liittyviä uskomuksia ja hokemia, joista useat eivät pidä paikkansa. Toisin sanoen kyse on eräänlaisista myyteistä. Tässä kirjassa nuo myytit murretaan, kuoritaan ja pilkotaan paloiksi. Tarjolla on herkullisia väitteitä ja sitäkin herkullisempia vastaväitteitä.
Ilmestyy maaliskuussa.


Nuoruuden ääni_kansi valmis.jpg
Nuoruuden ääni – Ylioppilasaineiden valioita
Anne Helttunen, Sari Hyytiäinen, Ulla Koivukangas ja Liisa Virtanen (toim.)

Ylioppilasaineen kirjoittaminen on jokaista lukion käynyttä ikäluokkaa yhdistävä kokemus. Abivuonna kirjoitetuissa aineissa kaikuu ajaton nuoruuden ääni – palava intohimo elämään sekä usko tulevaisuuteen.
Nuoruuden ääni -teokseen on koottu tunnettujen suomalaisten ylioppilasaineita vuosien varrelta. Teos sisältää muun muassa Paavo Haavikon, Karo Hämäläisen, Juha Itkosen, Eino Leinon ja Sofi Oksasen ylioppilasaineet. Mitä he ovat ajatelleet ja kirjoittaneet omana abivuonnaan?
Ilmestyy maaliskuussa.


malva
Malva ja mulperi – Poimintoja entisajan puutarhoista
Teija Alanko

Malva ja mulperi kertoo entisajan puutarhoista ja ihmisistä. Suomalaisten puutarhojen historia kulkee linnojen ja luostarien yrttitarhoista kartanoiden upeisiin puistoihin, apteekkarien lääkekasviviljelmiin ja kasvitieteellisiin puutarhoihin.
Näyttävästi kuvitettu kirja esittelee yli 50 vanhaa puutarhakasvia päärynästä sitruunaan ja ruusumalvasta iisoppiin. Teos on kaunista ja inspiroivaa luettavaa niin puutarhaharrastajille kuin hyötykasveista ja historiasta kiinnostuneille.
Teija Alanko on hyötykasvien ja puutarhojen historiaan perehtynyt kasviarkeologi ja tutkija.
Ilmestyy maaliskuussa.


kenttäoikeudet_2p.jpg
Kenttäoikeudet
Marko Tikka

Sisällissodan terrori Suomessa ei ollut sattumanvaraista väkivaltaa, vaan harkittu tapa käydä sotaa. Tappajat eivät tulleet kaukaa – pahamaineiset lentävät osastot ja kuolemantuomioita jakaneet pikatuomioistuimet koostuivat hämmästyttävän usein paikallisista ihmisistä.
Historiantutkija FT Marko Tikan teos murskaa monta sisällissodan terroriin liitettyä uskomusta. Terroria ei harjoitettu vihan vallassa, vaan valta annettiin kylmälle järjelle. Ehkä juuri siksi punainen ja valkoinen väkivalta saavuttivat omassa sisällissodassamme niin järkyttävät mittasuhteet.
Ilmestyy tammikuussa.


valkoisen_hamaran_maa_2p.jpg
Valkoisen hämärän maa
Marko Tikka

Sisällissodan jälkeisissä poliittisissa väkivaltaisuuksissa vuosina 1918–1921 kuoli Suomessa yli 200 henkeä. Keitä kuolleet olivat ja miksi he saivat surmansa?
Valkoisen hämärän maa selvittää suojeluskuntien roolia sisällissodan jälkeisessä Suomessa. Teos kytkee Suomen tapahtumat laajempaan eurooppalaiseen yhteyteen – poliittiset väkivaltaisuudet ja puolisotilaallisten joukkojen liikehdintä eivät olleet maailmansodan jälkeisessä Euroopassa yksin suomalainen ilmiö.
Ilmestyy tammikuussa.


suomalaisten_muinaisusko
Suomalaisten muinaisusko
Uno Harva

Muinainen suomalainen uskonto ja mytologia kiinnostavat nykypäivän ihmisiä kenties enemmän kuin koskaan. Pakanajumalat, myyttiset olennot ja loitsut kiehtovat yhä uusia sukupolvia.
Uno Harvan Suomalaisten muinaisusko on suomalaisen mytologiantutkimuksen merkkiteos. Vuonna 1948 ensi kertaa julkaistu teos käsittelee monipuolisesti suomalaista esikristillistä uskomusmaailmaa ja sen ikivanhoja juuria. Kirja vie lukijansa kulttuurimme alkulähteille.
Teos ilmestyy uudelleen ensi kertaa alkuperäisen julkaisunsa jälkeen. Uudeen täydentävän luvun on kirjoittanut uskontotieteen emeritusprofessori Veikko Anttonen.
Ilmestyy helmikuussa.


karjalan_rayhahenget.jpg
Karjalan räyhähenget
Pasi Klemettinen

Millaisia olivat ihmisiä kiusaavat räyhähenget entisajan uskomuksissa? Keitä ne piinasivat ja miksi? Miten tuonpuoleinen paha voitiin herättää toisen avuksi ja toisen haitaksi?
Suomalaisten räyhähenkien juuret ovat eurooppalaisessa paholais- ja noituusperinteessä, joka sai vaikutteita oman muinaisuskomme haltija-, tietäjä- ja vainajakäsityksistä. Suomen tunnetuimmat poltergeist-ilmiöt ajoittuvat 1800–1900-lukujen Karjalaan, jossa tapahtui omituisia asioita. Kuka piru oli kaiken takana?
Karjalan räyhähenget on kiehtova kirja kaikille historiasta, kauhusta ja yliluonnollisesta perinteestä kiinnostuneille lukijoille.
Ilmestyy toukokuussa.


huligaanit_2p.jpg
Huligaanit – Katuelämää Sörkassa suurlakosta sisällissotaan
Kari Koskela

Sörkan katupojat olivat myyttinen ja romantisoitu osa Helsingin historiaa. Huligaanit on tarina Sörkan katujen elämästä ja elämäntavasta, jossa väkivallasta tuli ihmisarvon mitta.Vuoden 1905 suurlakon jälkeen nämä huligaanit ja sakilaiset tulivat osaksi kiristyvää keskustelua työväenliikkeen ja porvarillisten puolueiden välillä. Sisällissodan jälkimainingeissa monet entiset katupojat saivat maksaa puolirikollisesta elämäntavastaan. Ilmestyessään klassikoksi noussut kirja julkaistaan uudelleen keväällä 2018.
Ilmestyy maaliskuussa.


keisarit_ja_kurtisaanit.jpg
Keisarit ja kurtisaanit – Perhe, valta ja seksi antiikin Roomassa
Jussi Rantala (toim.)

Keisarit ja kurtisaanien aiheena on perheen merkitys antiikin roomalaisessa yhteiskunnassa. Se kertoo keisariperheistä ja hallitsijoiden halusta korostaa perheensä asemaa osana vallankäyttöään, mutta myös näiden alamaisten perhe-elämästä ja siihen liittyvistä kysymyksistä, kuten lasten kasvatuksesta tai pederastiasta. Laajempana näkökulmana on perheen suhde yhteisölliseen elämään ja siihen liittyneeseen vallankäyttöön. Teos on kiehtova matka Rooman historiaan ja auttaa ymmärtämään monia meidän näkökulmastamme outoja antiikin kulttuurin ilmiöitä.
Ilmestyy helmikuussa.


 

Lisää humanistista tiedettä ja tutkimusta:

Ihmesatujen historia.
Näkökulmia kirjailijoiden, kansankertojien ja tutkijoiden traditioon

Satu Apo

Tanssia yli rajojen. Modernin tanssin transnationaaliset verkostot
Johanna Laakkonen

Pohjola, Atlantti, maailma
Kalle Kananoja ja Lauri Tähtinen

Soveltava kulttuurintutkimus
Pilvi Hämeenaho, Tiina Suopajärvi ja Johanna Ylipulli

Hyödyllisen tiedon piirit.
Tutkimuksia papistosta, rahvaasta ja tiedon rakentumisesta 1700-luvulla
Esko M. Laine ja Minna Ahokas

Rajan kirjailijat.
Venäjän Karjalan suomenkieliset kirjailijat tilan ja identiteetin kirjoittajina

Tuulikki Kurki

 

Lexicon neolatinum dissertationum Academiae Aboënsis (1642–1828).
Uuslatinan sanasto Turun akatemian väitöskirjoissa (1642–1848)

Reijo Pitkäranta

Storied and Supernatural Places.
Studies in Spatial and Social Dimensions of Folklore and Sagas

Ülo Valk ja Daniel Sävborg

On the Border of Language and Dialect
Marjatta Palander, Helka Riionheimo ja Vesa Koivisto

 

Tutustu koko valikoimaan verkkokaupassamme

www.finlit.fi/kirjat

Tilaa tästä uutiskirjeemme

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s