Kirjavinkit 2017

Tutustu uutuuskirjoihin

Etsitkö kiinnostavaa luettavaa itsellesi tai lahjaksi? Kokosimme alle uteliaan ihmisen kirjavinkkejä SKS:n uutuuskirjojen joukosta.  Koko valikoimaan voit tutustua verkkokaupassamme www.finlit.fi/kirjat sekä Helsingissä sijaitsevassa kirjakauppa Tiedekirjassa (Snellmaninkatu 13). Tervetuloa!

Haluatko lisätietoja uutuuskirjoistamme ja kirja-aiheisista tapahtumista? Tilaa tästä uutiskirjeemme.

Hyviä lukuhetkiä!


kalle_paatalo
Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä
Ritva Ylönen

Kalle Päätalo on lähes myyttinen hahmo – työn, omillaan pärjäämisen ja rehellisyyden perikuva. Ennen nousua yleisön ja median lemmikiksi kirjailijan elämään kuuluivat karmea lapsuus, rankka lama-aika tukkijätkänä, sota haavoittumisineen, repivätahtinen siviilielämä sekä sitkeä pyrkimys kirjoittajaksi. Lukijat ja media loivat Päätalosta tuhkimotarinan sankarin, ja tätä käsitystä Päätalo itsekin vahvisti Iijoki-sarjassaan. Mutta millainen oli mies myytin takana? Millaisista asioista ja tunteista laveasanainen kirjailija vaikeni? Ritva Ylösen ainutlaatuinen elämäkerta muuttaa betoniin valetulta tuntuneen kuvan Päätalosta.


summan_tarina
Summan tarina
Jussi Jalonen

Summassa helmikuussa 1940 käyty taistelu ratkaisi talvisodan lopputuloksen. Eri lähtökohdista sotaan joutuneet miehet kävivät yhdessä läpi torjuntavoiton ja rintaman murtumisen ja jakoivat kolmen kuukauden ajan yhteisen todellisuuden taistelukentillä. Äärimmäiset kokemukset muokkasivat miehiä – läsnä olivat elämänhalu ja selviytymisen ilo, pelko ja tuska, kuolema ja tappaminen. Miltä tuntui rintamakarkuruus tai asetoverin kuolema? Jussi Jalosen teos on paljastava kuvaus siitä, millaista on olla sodassa.


aino_kallas
Aino Kallas
Silja Vuorikuru

Lontoossa vuosikausia asunut Aino Kallas onnistui luomaan oman aikansa naiskirjailijaksi aivan poikkeuksellisen kansainvälisen kirjailijauran. Kansainvälisen menestyksen kääntöpuolena oli juurettomuuden kokemus.  Kallaksesta on syntynyt vahva mielikuva kielletyn rakkauden kuvaajana, jonka elämän tunnetuin episodi oli rakkaussuhde runoilija Eino Leinoon. Silja Vuorikurun elämäkerta luo kuvan Aino Kallaksesta kirjallisen kutsumuksensa varhain löytäneenä kirjailijana, jonka tuotannossa välittyvät hänen oman elämänhistoriansa raskaatkin kokemukset.


miten_lauluni_syntyvat
Miten lauluni syntyvät?
Toim. Eetu Kauppinen

Mistä laulut syntyvät? Kuinka lauluntekijäksi tullaan? Millaista on lauluntekijän arki?
Miten lauluni syntyvät on tunnettujen artistien tarina omasta urastaan ja elämästään.
Mukaansatempaavaan teokseen on työstään ja musiikistaan kirjoittanut yhdeksän lauluntekijää: Asa, Chisu, Jouni Hynynen, Samae Koskinen, Jarkko Martikainen, Iisa, Olavi Uusivirta, Maija Vilkkumaa ja A. W. Yrjänä. Tässä kirjassa he pääsevät kertomaan tarinansa omin sanoin.

”Tuhat kertaa kiinnostavampi kuin perushaastattelukaura.”
– A. W. Yrjänä


Soturit
Soturit – Assassiineista samuraihin
Karolina Kouvola

Keitä olivat Lähi-idän mystiset assassiinit? Kärsivätkö temppeliherrat post-traumaattisesta stressistä? Miksi matkamiehen tuli varoa kauhistuttavia tugeeni-kuristajia yöpyessään vanhan Intian valtateillä? Kirja esittelee mystisiä soturikulttuureita tuhannen vuoden ajalta ympäri maailman. Se kertoo, miten myytteihin ja rituaaleihin kietoutuneet soturiheimot syntyivät, ja millaista oli elämä historian pelätyimpien taistelijoiden joukossa.


kirjan_kasvot
Kirjan kasvot
Ville Hänninen

Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja ja ajatuksia jostain jo miltei unohtuneesta. Monia teoksia ei tahtoisi ajatellakaan muussa muodossa kuin siinä itselle rakkaimmassa. Tuntematon sotilas ei tuntuisi samalta hengettömällä elokuvakannella, ja Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? olisi suorastaan lukukelvoton ilman kannen reikää. Kirjan kasvot -teos esittelee kirjankansitaidetta sadan vuoden ajalta, ja kertoo samalla kiinnostavan tarinan Suomen historiasta.


propagandaa_ita_karjalaan
Propagandaa Itä-Karjalaan
Helena Pilke

Suomi miehitti Itä-Karjalan syksyllä 1941. ”Orjuutetun Karjalan maan” asukkaista alettiin heti kasvattaa kunnon kantasuomalaisia, ja elämän Suomessa vakuutettiin olevan kaikin tavoin rikkaampaa ja onnellisempaa. Helena Pilkkeen uutuuskirja tuo esiin Suomen sotilashallinnon varjoon jääneet toimet Suur-Suomi-ideologian kyllästäminä vuosina, ja kertoo myös valistajien omista, tähän asti vaietuista kokemuksista.


Taitto 1
Uusi Viron historia
Seppo Zetterberg

Viro on hyvä esimerkki maasta, jonka nykyisyyttä ei voi ymmärtää paneutumatta maan varhaisempiin vaiheisiin. Viron kohtaloon on vaikuttanut voimakkaasti sijainti idän ja lännen välillä: maa on ollut milloin taistelukenttä, milloin taas lännen puskuri itää vastaan. Seppo Zetterbergin Uusi Viron historia on tietopaketti Viron-matkailijoille ja naapurimaasta kiinnostuneille. Teos kertoo Viron ja sen asukkaiden vaiheista jääkaudesta aina syksyyn 2016 saakka, jolloin Kersti Kaljulaid ensimmäisenä naisena valittiin tasavallan presidentiksi.


kirkkohistoria_suomi_kansi.indd
Uusi Suomen kirkkohistoria
Markku Heikkilä ja Simo Heininen

Uusi Suomen kirkkohistoria esittelee suomalaisen kristinuskon tuhatvuotisen historian keskiajasta nykyhetkeen. Havainnollisesti kirjoitettu ja runsaasti kuvitettu teos perustuu uusimpaan tutkimukseen Suomen kirkon vaiheista. Reformaation merkkivuonna ilmestyvä teos on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kristinuskon vaikutuksesta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.


Suomalainen samanismi
Suomalainen shamanismi
Anna-Leena Siikala

Suomalaisen kulttuurin syvimpiä juuria on M. A. Castrénista lähtien etsitty Euraasian pohjoisten kansojen shamanistisesta perinteestä. Kalevalaisen epiikan ja loitsuston on katsottu tallentaneen jälkiä muinaisista ajattelutavoista.
Anna-Leena Siikalan uusintapainoksena ilmestyvä teos kartoittaa suullisen runouden avaamaa shamanistista mielikuvamaailmaa ja tekee samalla päätelmiä tietäjälaitoksen historiasta.


vaietut_ja_vaiennetut
Vaietut ja vaiennetut – Karjalankieliset karjalaiset Suomessa
Anneli Sarhimaa

Karjalan kieli ja karjalankielisten oikeudet on sivuutettu Suomessa aivan viime vuosiin saakka. Miksi karjalan kielestä on vaiettu ja miksi sitä on vähätelty? Miten nyky-Suomessa tulisi tukea karjalan kielen puhujia, jotta heidän ei enää tarvitsisi vaieta omalla kielellään? Teos on ensimmäinen kokonaisvaltainen esitys Suomessa kotoperäisestä karjalankielisestä väestöstä.


puna-armeijan_sotasaalis
Puna-armeijan sotasaalis
Hannu Takala

Talvisodan päätyttyä luovutettuun Karjalaan jäi suurin osa evakkoon lähteneiden omaisuudesta. Osa esineistä tuhoutui pommituksissa, mutta suurin osa oli jäljellä, kun puna-armeija ja uudet asukkaat eri puolilta Neuvostoliittoa siirtyivät Kannakselle ja Laatokan Karjalaan. Puna-armeijan sotasaalis – Karjalan kulttuuriomaisuuden ryöstö 1939-1941 kertoo, mitä talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle jääneelle suomalaisomaisuudelle tapahtui.


etunimikirja.jpg
Etunimikirja
Minna Saarelma-Paukkala

Tunnetko 2000-luvulla syntyneen Siirin, Fransin tai Väinön? Viime vuosina moni suomalainen lapsi on saanut uusvanhan nimen sadan vuoden takaa. Toisaalta nimenanto on paljon aiempaa yksilöllisempää. Nyt suosittuja ovat myös uudet kansainväliset nimet, kuten Erin, Isla, Luka tai Noel. Etunimikirja kertoo, miltä suomalaisten etunimet näyttävät tänä päivänä, ja kuinka omaperäistä tai kansainvälistä nimistömme on.


kunnian_ruletti
Kunnian ruletti
Antti Matikkala

”Mitä hän on meille tehnyt?””, kysyi Mannerheim kenraali Tuompon mukaan aina kun Tuompo esitteli saksalaisia koskevia kunniamerkkiesityksiä. ”Ylipäällikkö ei tahtoisi myöntää heille kunniamerkkejä”, Tuompo kirjasi päiväkirjaansa lokakuussa 1941. Kunnian ruletin päähenkilöitä ovat ne yli 300 ulkomaan kansalaista, joille Suomi antoi vuosina 1941-1944 korkeimpia kunniamerkkejään. Seitsemäätoista kansallisuutta edustanut joukko ulottui SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmleristä Japanin keisari Hirohitoon ja Romanian valtionjohtaja Ion Antonescuun. Antti Matikkalan teos tutkii suomalaisia kunniamerkkejä saaneiden ulkomaalaisten palkitsemisten taustoja. Mitä palkitsemisilla haluttiin saavuttaa?


ruokakalevala
Ruoka-Kalevala
Toim. Jani Kaaro

Suurimmat herkut, mummolan muistot ja arkiset hetket ruokapöydän ääressä – Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kirja kokoaa yhteen suomalaista ruokaperintöä samassa hengessä kuin Elias Lönnrotin keräämä Kalevala kansanperinnettä yli 180 vuotta sitten. Teoksessa pääsevät ääneen erityisesti tavalliset suomalaiset, jotka ovat jakaneet muistonsa. Lisäksi ruokatarinansa kertoo novellimuodossa kahdeksan suomalaista kaunokirjailijaa: Juha Hurme, Virpi Hämeen-Anttila , Juha Itkonen, Rosa Liksom, Enni Mustonen, Outi Pakkanen, Salla Simukka sekä Pajtim Statovci.


naantalin_luostarin_kirja
Naantalin luostarin kirja
Toim. Mikko Kauko ja Marko Lamberg

Naantalin luostarin kirja edustaa varhaisinta suomalaista käännöskirjallisuutta. Kyseessä on 26 kirjoituksen kokoelma, jonka aihepiirit ja sisällöt ovat hyvin monenkirjavia eikä niitä voi luokitella pelkästään hengelliseksi kirjallisuudeksi. Kirjoitusten joukossa on muun muassa lääkereseptejä ja novellikokoelma miehen ja naisen välisestä luottamuksesta – tai sen puutteesta. Teos välittää edustavan kuvan niistä tiedoista ja käsityksistä, joita 1400-luvun suomalaisilla oli maailmasta, ihmiskunnan historiasta, elämän tarkoituksesta ja tuonpuoleisesta.


myytillisia_tarinoita
Myytillisiä tarinoita

Yliluonnollinen kiehtoi entisaikojen suomalaisia suuresti, eikä meidän laitamme ole toisin. Pitkään loppuunmyytynä ollut klassikkoteos Myytillisiä tarinoita kokoaa yhteen vanhan kansan yliluonnolliset, jännittävät, oudot ja pelottavatkin tarinat.
”Siihen aikaan ei osattukaan iltaisin puhua muusta kuin hiisistä, metsänhaltijoista, tontuista, ennuksista eli kuolleitten kulkemisista, piruista ja muista semmoisista. Näistä isojen ihmisten jutuista tulimme me lapset sangen aroiksi. Kun ei ollut muuta ajanvietettä ihmisillä siihen aikaan, puhuttiin semmoisia hirveitä asioita.”


presidentinlinna
Presidentinlinna
Toim. Rauno Endén

Presidentinlinna, loistelias valtiollisten juhlallisuuksien näyttämö täyttää 200 vuotta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Suomen tunnetuimpiin kuuluva rakennus on historiansa aikana toiminut niin kauppiasperheen kaupunkipalatsina kuin sotilassairaalana. Juhlakirjan asiantuntija-artikkelit ja upeat kuvat peruskorjauksen jälkeisestä linnasta kertovat ainutlaatuisen kiinnostavan tarinan Linnan monivaiheisesta elämästä, sen arjesta ja unohtumattomista juhlista kristallikruunujen loisteessa.


viipurin_hopeat
Viipurin hopeat
Marketta Tamminen

Näyttävästi kuvitettu Viipurin hopeat esittelee viipurilaista hopeasepäntyötä sekä hopeamestareiden ja heidän oppipoikiensa vaiheita. Ainutlaatuisten hopeaesineiden kiehtovat tarinat ovat osa suomalaisen taidekäsityön historiaa ja Viipurin kulttuurihistoriaa. Marketta Tammisen tekstiä täydentävät yli 150 esinekuvaa ja luettelot viipurilaisista kultasepistä ja heidän oppipojistaan. Teos antaa lukijalle vinkkejä myös omien hopeaesineiden tunnistamiseen ja ajoittamiseen.


enkeleita_tyopoydalla
Enkeleitä työpöydällä
Terhi Utriainen

Juuri nyt enkelit kiinnostavat ihmisiä kovasti, ja enkeleitä käsitteleviä kirjoja ja muita enkelituotteita ilmestyy markkinoille tiuhaan. Millä tavoin nykymaailmassa on mahdollista uskoa enkeleihin? Tätä kysymystä uskontotieteilijä, etnografi Terhi Utriainen lähti selvittämään tutustumalla suomalaisiin ihmisiin, joiden elämässä enkelit ovat läsnä.


place_de_finlande
Place de Finlande
Louis Clerc

Suomen Pariisin-suurlähetystö ”Suomen aukiolla” eli Place de Finlanden laidalla on itsenäisen Suomen ensimmäisiä edustustoja. Pariisista Suomelle on auennut merkittävä näköala maailman tapahtumiin. Place de Finlande – Suomen Pariisin-suurlähetystön historia toimii kurkistusaukkona Suomen ja Ranskan suhteisiin ja Suomen ulkopolitiikkaan itsenäisyyden alusta aina 1990-luvun alkuun saakka.


mielen_rajoilla.jpg
Mielen rajoilla – Arjen kummat kokemukset
Toim. Marja-Liisa Honkasalo ja Kaarina Koski

Mielen rajoilla tarkastelee arkiymmärryksen ylittäviä, kummina pidettyjä kokemuksia ja niiden tulkintoja. Teoksen aineistona ovat suomalaisten kirjeet, joissa he kuvaavat erikoisia kokemuksiaan kuten vainajien kohtaamisia, avun ja varjeluksen saamista, outoja valoja ja ääniä, ennenäkyjä, ja kuolemanrajakokemuksia. Teos purkaa näihin liittyvää vaikenemisen kulttuuria ja kysyy, miksi näistä kokemuksista keskusteleminen tai niiden tutkiminen on yhteiskunnassamme niin latautunut asia.


vanha_liitto.jpg
Vanha liitto – Kovien huumeiden käyttäjät 1960-1970-lukujen Helsingissä
Toim. Heini Kainulainen, Jenni Savonen ja Sanna Rönkä

Niin kutsuttu Vanha liitto aloitti kovien huumeiden käyttönsä 1960–70 lukujen huumeaallon nosteessa. Näiden ikääntyneiden käyttäjien ja ex-käyttäjien haastatteluihin pohjaava teos kuvaa kovien huumeiden käyttäjien elämää ja heihin kohdistettua kontrollia. Samalla kirja valottaa erään marginaaliryhmän syntyä rakennemuutoksen ja lähiöistymisen puristuksessa. Tieteellinen tutkimus Vanhan liiton sukupolvesta tarjoaa uuden, käyttäjien omiin kokemuksiin perustuvan, näkökulman ensimmäisen huumeaallon aikaisiin tapahtumiin.


suomalainen_hiihtodoping
Suomalainen hiihtodoping
Erkki Vettenniemi

Kun kuuden suomalaishiihtäjän suoritukset hylättiin Lahdessa 2001, kansallisurheilun perustukset tuntuivat järkkyvän. Media pillastui ja paheksujia riitti presidenttiä myöten. Vaikka dopingkohina on siitä lähtien ollut tauoton, hiihtolääkityksen historiaa ei ole kyetty avaamaan. Erkki Vettenniemen kirja on ensimmäinen kattava tarina hiihtodopingin koko historiasta. Kuinka väkeviä olivat 1800-luvun huoltojuomat? Milloin siirryttiin synteettisiin stimulantteihin? Mikä on totuus epohormonista olympiavoittajan yöpöydällä 1988? Minkä vuoksi muuan lääkärinlaukku siepattiin helmikuussa 2001?


Yhteiskuntaetnologia
Yhteiskuntaetnologia
Outi Fingerroos, Niina Koskihaara ym.

Etnologiset tutkimusmenetelmät kiinnostavat enenevässä määrin myös muiden tieteenalojen tutkijoita. Yhteiskuntaetnologian fokus on ajankohtaisessa, tällä hetkellä Suomessa eri yliopistoissa tehtävässä yhteiskuntaetnologisessa tutkimuksessa. Kirjassa nostetaan esille yhteiskuntaetnologisen tutkimuksen teon ja tutkimusaiheiden valinnan monitasoisuus. Artikkelikokoelma on tarkoitettu sekä oppikirjaksi että ajankohtaiseksi tieteelliseksi puheenvuoroksi yhteiskuntaetnologisen tutkimuksen ydinkysymyksistä.


helsinki_finlands_innovative
Helsinki – Finland’s Innovative Capital
Marjatta Bell ja Marjatta Hietala

Lavishly illustrated,  Helsinki – Finland’s Innovative Capital  tells how a small, rocky seaport in remote Finland developed, within two centuries, into an innovative centre, the home of world famous architects, designers, musicians and scientists and the seat of some of the leading high-tech centres.


laulut_ja_kirjoitukset.jpg
Laulut ja kirjoitukset
Kati Kallio, Tuomas M. S. Lehtonen ym.

Miten reformaatioajan oppineet käsittivät suomalaisen rahvaan tavat ja laulut – olivatko ne pakanuutta, taikauskoa, katolista hapatusta, vaiko kaikkia yhtä aikaa? Minkälaisista vanhoista lauluista ja keskiajalla kunnioitetuista pyhimyksistä rahvas piti kiinni? Missä kulkee rukouksen ja loitsun raja? Tutkimus avaa uusia näkymiä oppineiden ja rahvaan sekä suullisten ja kirjallisten kulttuurien suhteisiin.


kulttuurisuunnittelu.jpg
Kulttuurisuunnittelu
Toim. Maunu Häyrynen ja Antti Wallin

Kulttuurisuunnittelu, cultural planning, on maailmalla jo pitkään käytetty kaupunkikehittämisen malli, joka tekee nyt tuloaan Suomeen. Se perustuu laajaan käsitykseen kulttuurista elämäntapana, paikallisten yhteisöjen osallistumiseen ja hallinnon sektorirajojen ylittämiseen. Kulttuurisuunnittelu tarjoaa vaihtoehdon ylhäältä ohjatulle, instituutiovetoiselle ja välineelliselle ”luovan kaupungin” kehittämiselle. Päämääränä on paikallisiin identiteetteihin perustuva, reilu ja joustava kehittäminen.


sukupuoli_ja_vakivalta.jpg
Sukupuoli ja väkivalta
Toim. Sanna Karkulehto ja Leena-Maija Rossi

Sukupuolitettu ja seksuaalinen hyväksikäyttö sekä muu fyysinen väkivalta ovat näkyviä ilmiöitä tämän vuosituhannen kulttuurissa. Etenkin naisruumis on – niin elävänä kuin kuolleena – nykykulttuurin teksteissä ja kuvastoissa monenlaisen hyväksikäytön ja väkivallan kohde. Teos tarkastelee sukupuolittunutta väkivaltaa monitasoisena nykykulttuurin ilmiönä. Analyysin kohteena ovat muun muassa scifi- ja komediasarjat, runot ja nationalistiset blogikirjoitukset.


Brander_etukansia_demo
Signe Brander Suomen kartanoissa
Toim. Irma Lounasvuori ja Sirkku Dölle

Signe Brander Suomen kartanoissa johdattaa Suomen tunnetuimman valokuvaajan matkassa kartanoiden kihtoviin saleihin, pihoihin ja puistoihin. Tunnelmalliset valokuvat kertovat kartanoiden arkkitehtuurista, muotivirtauksista ja kartanorakentamisen kuusisataavuotisesta historiasta, joka alkaa harmaakivilinnoista ja päättyy klassismin kautta romanttisiin kartanoluomuksiin. Kaksikielisen teoken tekstit ovat suomeksi ja ruotsiksi.


Taitto 1
Suomalaiset pappilat
Knapas, Heikkilä ja Åvist

Pappilat ovat olleet esikuvia suomalaisissa kyläyhteisössä. Niiden arkkitehtuuri, taloudenpito ja puutarhat ovat vaikuttaneet monella tapaa maaseudun kehitykseen ja elinolojen parantumiseen. Suomalaiset pappilat esittelee edustavan kokoelman mielenkiintoisia pappiloita ja niiden asukkaita eri puolilla Suomea 1700-luvulta 1900-luvulle. Teos käy myös läpi pappiloiden historiaa, merkitystä, arkkitehtuuria ja puutarhoja.


louhisaaren
Louhisaaren linnan talousreseptit
Jouni Kuurne

Louhisaaren linnasta peräisin oleva, aiemmin tuntematon ja ilmeisesti Mannerheim-suvulle kuulunut talousreseptikirja tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuoliskon linnan keittiöön ja elämään. Pieni ja kaunis teos sisältää ruokaohjeiden lisäksi erilaisia hoito-ohjeita niin ihmisten kuin kotieläintenkin vaivoihin ja sairauksiin. Useiden sukupolvien aikana täydennetty historiallinen reseptikokoelma on kiehtova ja kauniisti kuvitettu kurkistus vanhaan kartanoelämään.


sananlaskut
Sananlaskut

Sananlaskut on laajin ja edustavin SKS:n koskaan julkaisema sananlaskuperinteen kokoelma ja käsikirja. Teoksesta löytyvät sananlaskut kattavat koko entisaikojen suomalaisten elämän ja tarjoavat vanhan kansan elämänviisaudet nykylukijan käyttöön. Pitkään loppuunmyytynä ollut teos julkaistaan nyt uudelleen kansanperinteestä kiinnostuneen yleisön saataville.


kansanomainen_laakintatietous2017
Kansanomainen lääkintätietous

Esi-isiemme käsitysten mukaan tauti uhkasi kaikkialla ja sitä vastaan oli varauduttava. Kullekin taudille oli oma parannuskeinonsa, ja lääkekasvien lisäksi vanha kansa turvautui myös loitsuihin. Kuuluisien kansanparantajien ja verenseisauttajien luona käytiin pitkänkin matkan takaa. Kansanomainen lääkintätietous on läpileikkaus vanhojen suomalaisten tautikäsityksistä ja parannustavoista. Aineisto on koottu Kansanrunousarkiston laajoista kansanlääkintäkokoelmista.


vanhat_merkkipaivat
Vanhat merkkipäivät

Vanhat merkkipäivät sisältää satoja tarinoita, sananparsia ja kuvauksia jo unohtumassa olevista kalendaarisista tavoista. Kansanomainen merkkipäiviin liittyvä perimätieto käsittää lähes kaikki ihmiselämän alat. Metsästys, kalastus, karjanhoito ja mitä erilaisimmat toimet aina rakennuspuiden kaatamisesta syöpäläisten hävittämiseen asti ovat siinä edustettuina. Tärkeä sijansa on myös maanviljelykseen liittyvillä määräpäivillä, sään ja vuodentulon ennustamisella.

 


Tutustu koko valikoimaan verkkokaupassamme

www.finlit.fi/kirjat

Tilaa tästä uutiskirjeemme

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s